Foderstat

Det är väldigt viktigt att din häst får all näring den behöver. För att försäkra sig om det är det bra att göra en foderstat till din häst. För att göra en ordentlig foderstat krävs att du har en fullständig analys på ditt grovfoder. Detta för att du ska veta vad du behöver göra för justeringar näringsmässigt till din häst. Har du inte det kan du bara gissa dig till vad som saknas i grovfodret.

Jag har sett många analyser från många olika ställen i sverige och det varierar ofta ganska mycket och det mesta går bra att justera med hjälp av tex lusern och linfrökaka och en bra mineralblandning. Vi har allmänt en stor obalans mineralmässigt i svergie, vilket gör att du inte kan välja vilken mineralblandning som helst. Tyvärr är de allra vanligaste foderföretagen inte alls uppdaterade på detta område, och det gör ofta att mineralerna hästen får i sig hamnar i stor obalans om man ger sin häst dessa. Det är faktiskt så illa att många mineralblandningar gör mer skada än nytta. Låt dig inte luras av text på förpackningen där det tex står ”bra för hovar”, ta för vana att alltid läsa innehållsförteckning och analys. Vet du inte hur du ska tyda detta, ta hjälp av någon som kan för det är viktigt.

Brister, överdosering och obalanser av mineraler och vitaminer kan ge diverse besvär för din häst. Många brister och besvär drabbar just hovarna på ett väldigt negativt sätt, såsom tex röta, separationer och sprickor. Och då hjälper det inte hur skicklig hovslagare/hovvårdare du har.

 

Kommentarer är stängda.