Foder

Kortfattat om foder

Fodret har en stor betydelse för hovarnas hållbarhet och hälsa, större än vad många tror, därför är det viktigt för oss att tänka på vad vi stoppar i våra hästar. Självklart är fodret inte bara viktigt för hovarnas hållbarhet och hälsa utan hela hästen.

Hästarnas magsäck och tarmar är konstruerade för att hästen skall småäta under hela dygnet. Hästar saknar gallblåsa, det gör att gallvätskan konstant droppar ner i magsäcken på hästen. För att inte gallvätskan, som är starkt frätande, skall orsaka skada på magsäcken är det viktigt att hästen äter ofta, så att fodret hela tiden späder ut gallvätskan.

Det ultimata är fri tillgång på grovfoder. Fri tillgång, men inte alla gånger fri mängd. Då kan hästen lätt äta för mycket, vilket inte heller är bra. Det finns olika lösningar man kan göra för att begränsa mängden grovfoder. En enkel lösning som jag tycker fungerar bra är finmaskiga hönät. Maskorna bör inte vara större än 4 x 4 cm, helst mindre. De jag använder till min egen häst är 3 x 3 cm och ihopflätade istället för knutna, vilket gör att de håller i flera år. Kan man inte erbjuda sin häst fri tillgång så måste man fodra den minst 4 gånger per dag med grovfoder, helst fler gånger, så väl utspritt det går, med den största givan innan det längsta ”uppehållet” (oftast kvälls-/nattfodring).

Hästens foderstat skall bestå av mer grovfoder än kraftfoder. Jag anser att de flesta hästar klarar sig fint enbart på ett bra grovfoder, även trav- och galopphästar i hårdträning kan klara sig fint på enbart grovfoder, med för detta ändamål rätt näringsvärden. En frisk  häst behöver normalt minst 1 kg TS (torrsubstans) grovfoder per 100 kg häst, gärna mer. Detta för att hästens mage behöver den mängd stråfoder för att magen skall fungera.

Ett bra grovfoder till våra vanliga ridhästar har lågt men balanserat näringsvärde. Då kan man ge mycket foder utan att riskera att hästen blir överviktig. Ett sådant grovfoder har följande ungefärliga värden: Ett energivärde under 9,5 MJ/TS, helst närmare 7 MJ/TS (alltså per torrsubstans, ej per kg foder). Det smältbara proteinet bör vara 5-6 gånger så mycket som MJ-värdet, unghästar behöver 7 gånger mer protein än MJ. Har du en väldigt lättfödd häst är det viktigare att titta på energivärdet än proteinerna, man kan nästan alltid fodra upp med lusern för att få tillräckligt med proteiner.

Väldigt många grovfoder har väldigt högt energivärde och det är inte bra för hästar som inte går trav- eller galoppträning. Det är i princip enbart dessa hästar som behöver extra energi utöver vad grovfodret kan erbjuda.

Forskning visar att hästar presterar bättre och håller vätska bättre om de utfodras med enbart hö. Högpresterande hästar (trav- och galopphästar) behöver givetvis ett hö med högre näringsvärde än övriga hästar. Forskning visar alltså på att vi inte behöver ge våra hästar något kraftfoder. Att det snarare gör våra hästar något sämre presterande än tvärt om. Inom trav- och galoppsporten har man börjat  tagit till sig denna forskning.

Mer forskning om detta pågår i ett sammarbete mellan Wången och SLU. Vill du följa studien så kan du göra det HÄR.

 

Kommentarer är stängda.