Hästen

HästmysÄr det något jag har lärt mig under de över 30 år jag har haft hästar i min närhet så är det följande. Ju mer man ger, desto mer får man tillbaka. Ju mer man tar, desto mer förlorar man.

Detta gäller allt som har med hästar att göra:

Kommer jag till en ”bråkig” häst och skall jobba med dess hovar så går det alltid bättre om jag ger hästen tid, respekt och eftertanke. Hästen är aldrig ”bråkig” för att den vill vara det, det finns alltid en orsak. Kommer jag på orsaken så går allt mycket lättare, både för mig och för hästen. Har hästen ont? har den tidigare dåliga erfarenheter av hovslagare/hovvårdare? eller är det något annat? Här är ofta ägaren till stor hjälp.  Om jag inte kommer på vad som bekymrar hästen, försöker jag alltid att gå så lugnt tillväga jag kan, det brukar för det mesta vara lugnande för hästen. Sen får inte heller jag vara stressad när jag kommer till känsliga hästar, då kan det bli pannkaka av alltihop i alla fall. Ju mer jag ”tar” upp benen på hästen, desto mindre vill den ofta hjälpa till. ”Ger” jag istället hästen min hand, så händer det allt som oftast att hästen ger mig sin hov tillbaka. Detta kräver dock 100% fokus på det jag gör och det är inte alltid det är möjligt. Ägaren måste få tillfälle att ställa frågor tex och det kan hända andra saker i stallet som gör att jag lätt tappar fokus, men jag jobbar ständigt med att förbättra min förmåga att fokusera.

I ridningen fungerar det likadant. Har jag fullt fokus och ”ger” hästen en väg att gå, så går oftast hästen dit jag önskar att gå. ”Tar” jag istället hästen dit jag vill, är det inte lika säkert att hästen har någon lust att följa med utan anspänning eller motstånd.

Från mark likaså. Ge hästen en väg att gå och den följer dig allt som oftast, sålänge du har hästens fulla respekt. Det vi människor har svårt med här är att få full kontroll på vårat kroppsspråk, vilket inte alltid är så lätt som man kanske tror.

Det kan vara svårt att förstå detta innan man har upplevt det själv. Trots att man vet, är det väldigt lätt att man återfaller till det gamla mönstret; att man ”tar” hästen dit man vill.

Konsekvens, tydlighet och respekt är nyckeln till vänskap med din häst.

 

Kommentarer är stängda.