Foderbyten

Påverkas min häst av foderbyten?

Alla sorters hästar är känsliga för foderbyten. Orsaken till detta är att tarmsystemets mikroflora är känsligt för näringsomställningar. Det kan man lätt se bla när man släpper ut sin häst på bete. Det är inte många hästar som inte blir lösa i magen den första tiden, trots en långsam invänjning.

När hästen får diarré så ökar risken dramatiskt för tex kolik och fång. Så att titta på avföringen från hästen är ett bra sätt att lära sig lite om hur hästen mår för dagen.

Med tanke på att alla hästar är känsliga för foderbyten (och vissa är mer känsliga än andra) och att diarré ökar risken för tex kolik och fång så bör alla hästägare vara extra försiktiga vid alla typer av foderbyten.

Förslag på hur du kan göra foderbyten så skonsamt som möjligt:

Bete; det största foderbytet de flesta hästar är med om är betessläpp. Då går de från att äta hö eller silage till att äta färskt gräs. Det bästa är såklart om hästen går i en hage som det växer upp gräs i redan innan betessläpp, så att hästen är van vid gräs redan innan. OCH/eller att man betestränar hästen innan, börja med 5 min och trappa upp till några timmar under en period på några veckor. Betesträning slipper man lätt undan om hagen de redan går i har rikligt med gräs.

Har du en känslig häst? sätt då gärna munkorg på hästen den första tiden i alla fall, vissa hästar kan behöva munkorg hela betesperioden.

 

Andra foderbyten:

byte av hö eller silage eller byte från hö till silage och vice versa; börja ge en knippe (så mycket du får plats med i 1 hand) av det nya höet till varje mål, öka med 1 knippe om dagen. När du är uppe i 1 kg/mål så kan du öka på med 0,5 kg om dagen. Trappa ner det gamla i samma takt som du ökar på det nya.

Det du ger i krubban; börja ge 0,5 dl av det nya (dela upp den på så många mål du ger). Öka med 0,5 dl om dagen av det nya. Ger du stora mängder så kan du när du har kommit upp i 1 Liter om dagen, öka med 1-2 dl om dagen. Trappa ner det gamla i samma takt.

Tillskott; Börja ge bara liiite, sen trappar du upp till rätt mängd över 1-2 veckor, om det inte finns instruktioner som säger annat, då följer du givetvis dessa. Trappa ner det du ev ska byta ut i samma takt.

 

Kommentarer är stängda.