Nyheter

Isbana = halka

Den 26 februari, 2012, i Hovar, Nyheter, av Heléne
0

Jag får många frågor om vad man ska göra när det är som nu, isbana på många ställen. Ibland är det bara på stallbacken, ibland bara i hagen och ibland överallt. Jag har egentligen bara ett riktigt bra råd att ge; broddar.

Kan du inte erbjuda din häst broddade boots i hagen så är det bättre att sko med broddade järnskor.

Minst 4 broddar i varje sko/boots bör man ha tycker jag, de broddar eller dubbar jag använder, sätter jag 8 i varje boots för bästa fäste. Visst kan vissa hästar må bra av enbart tå eller traktbrodd, men när det är isbana tycker jag att man minst ska ha både och. Be hovis att sätta i bomull i de hål som normalt inte ska användas om du har en häst som har behov av enbart 2 broddar. På så vis kan du själv skruva i fler broddar vid behov.

Visst kan man väl sanda i hagen, men det är oftast ett större projekt än man tror. Sanden smälter efter några dagar ner i isen och gör sen ingen nytta och då måste man sanda igen. Har man då som vi, stora hagar där hela området vid fodringsplatsen och alla stigar som löper genom hagen är isbana, går det åt MYCKET sand. Tyvärr går det inte att säga åt hästarna att enbart röra sig där man har sandat heller, så man måste sanda över allt som är is för att vara säker på att förhindra fläkskador.

Nej, då tycker i alla fall jag att broddar är en mycket bättre försäkring, vare sig de sitter på bootsen eller järnskorna.

 

 

Kommentarer är stängda.