Mitt sätt att arbeta

Mitt sätt att arbeta

Målet med min verkning är att hästen ska vara bekväm med sina hovar, att de ska vara välbalanserade och fungera ultimat. Alla individer kräver sin specifika form på sina hovar. Jag har arbetat med hovar i min verksamhet sedan 2009 och har många nöjda kunder.

Jag får ofta frågan om vilken metod jag arbetar efter. Det enda rätta svaret på den frågan är egentligen: Min egen metod. Det är svårt att säga annat. Jag är utbildad MO Standard Hoofcare genom Mia Guldhov, har arbetat tillsammans med 2 hovslagare, gått en 3-dagarskurs i HPT-metoden och studerat Pete Rameys DVD-er. Detta har jag i grunden, men jag vill påstå att alla hästar jag verkat genom åren (sedan 2009) är mina verkliga ”lärare” och det är ute i det verkliga livet jag verkligen har samlat på mig kunskap.

Jag brukar förklara mitt sätt att arbeta såhär: Hoven visar oftast hur den behöver se ut för att fungera optimalt, det gäller att man kan läsa av den på rätt sätt och forma därefter. Vissa hovar visar direkt och andra får man ”fråga” flera gånger innan de börjar visa. Hur snabbt hoven börjar visa beror lite på hur formen har varit innan och om det har suttit järnskor på hovarna nyligen tex. Mitt arbete är sen att guida hoven till en bra form. Det stora jobbet gör hästen själv mellan mina verkningar. Underlaget som hästen går på påverkar hoven väldigt mycket, därför visar hoven olika beroende på årstid, om det är torrt eller blött ute eller om det är hårt eller mjukt i marken. Det är oxå viktigt att hästen är frisk och har rätt balans i hela kroppen för att hovarna ska kunna få den form som är ultimat för individen vid just den tidpunkten. Är hästen på något sätt obalanserad i sin kropp (tex muskulärt, sjukdom el näringsmässiga obalanser) kan hästen inte forma sina hovar ultimat. Det är därför det är så viktigt att man jobbar från alla håll med sin häst om man vill att den ska få väl fungerande hovar. Det är därför jag tjatar om rätt mineraler och rörelse bla. Det klimat och markförhållande vi har i Sverige (till största del) gör att hovarna ofta behöver ha lite längre hovvägg än vad hästar som tex lever i stenöknen har.

Jag arbetar lugnt och metodiskt. Vissa kan tycka att jag är för snäll, men jag anser att om jag tar är för tuff är risken stor att hästen börjar strida mot mig istället för att arbeta med mig. För att min kropp ska orka med så länge som möjligt så låter jag hästen sätta ner hovarna om den vill. Det medför även att hästen får förtroende för mig snabbt, vilket i sin tur medför att hästen inte får lika stort behov av att sätta ner hoven. = Win-Win. Jag tolererar inte sparkar eller bett och det är jag tydlig med att visa hästen. Men det är väldigt sällan jag är med om hästar som försöker skydda sig på så vis, det går ofta snabbt över när de märker att jag inte vill något illa.

Jag tar av skor vid behov, men är inte direkt snabbast i stan. Det hör till ovanligheterna i mitt arbete då de allra flesta av mina nya kunder redan har sin häst utan järnskor. Därför ser jag gärna att din föregående hovslagare plockar bort skorna. Speciellt om hästen på något sätt är ovillig till att lyfta på hovarna, tex om din häst har ont någonstans. Detta både för min och hästens säkerhet.

Jag ser alltid till hästens bästa och misstänker jag att något inte står rätt till rekommenderar jag hellre vidare mina kunder till veterinärklinik, eller av jordbruksverket godkänd hovslagare, en gång för mycket än att chansa.

Jag kan aldrig veta helt säkert hur någon häst fungerar utan järnskor och det enda sättet att veta är att prova. Jag rekommenderar inte alla att ta av sin häst järnskorna. Detta pga att alla hästar inte mår bra utan järnskor av olika anledningar. Det ställer oxå en del krav på dig som hästägare, tex behöver du vara positiv till och beredd att använda boots vid behov, eller ha möjlighet att kunna sko igen om din häst inte fungerar bra utan järnskor. Många hästar klarar alldeles utmärkt att vara utan järnskor, så länge man har boots till hands när hästen behöver skydd på hovarna. Vissa människor tycker att det är bekvämt med boots, andra tycker att det är besvärligt, det är högst personligt.

Jag går igenom med dig om det är något speciellt du behöver göra eller tänka på till nästa verkningstillfälle. Det kan tex handla om hur du behöver behandla röta eller fodertips. Väldigt ofta rekommenderar jag kund att helt byta mineralfoder.

Jag provar även ut boots vid behov. Jag har de flesta storlekar av EasyBoot Glove o Glove Wide, jag har även Equine Fusion All Terrain. Jag har alltid med mig provboots i bilen när jag kommer.

Jag kan även konsultera kring foder till din häst.

Jag får enligt svensk lag INTE; behandla djur som fått lugnande, misstänks ha en epizooti (en allvarlig smittsam sjukdom, tex mul- och klövsjukan och BSE) eller zoonos (sjukdom som sprids mellan djur och människa). Inte heller utföra operativa ingrepp (tex öppna upp en hovböld). Då det enbart är Godkända Hovslagare (godkänns av Jordbruksverket) som får göra detta idag. Jag arbetar därför enbart med friska hästar och rekommenderar vidare vid behov.

Kontakta mig för pris.

 

Kommentarer är stängda.