Röta

Röta råkar nästan alla hästar ut för mer eller mindre. Att inte göra något åt detta kan i värsta fall sluta med dyra veterinärbesök, operation och boende på klinik för din häst.

Det man behöver göra är att låta hovvårdaren/hovslagaren skära rent där det finns röta. Detta för att få ner syre till området som är rötangripet, eftersom bakterierna är anaeroba (de lever i syrefattiga miljöer och trivs inte i syrerika miljöer). Är rötan illa så rekommenderar jag att man åker in till en veterinärklinik för att låta de avgöra om en operation behövs. Har rötan fått riktigt illa fäste så kan antibiotika behövas för att komma till rätta med problemet.

När de rötangripna materialet är bortskuret så behöver hästägaren behandla rötan ytterligare. Vad som fungerar bäst verkar vara olika från häst till häst. Detta TROR jag är för att det är olika bakterier som gör rötan. Olika medel är olika bra mot olika bakterier. Vissa hästar har en mix av flera bakterier och därför kan man behöva använda flera olika medel.

Ser du ingen förbättring, prova något annat. Strålen bör bli hårdare, upplevas torrare, sluta lukta illa och börja växa till sig relativt snabbt.

Viktigaste av allt; HÅLL RENT!! Ha inte permanentbädd i boxen, en torr och ren bädd är det bästa du kan ge din häst om den har röta. Kratsa och borsta ur hovarna noga minst 1 gång om dagen.

Medel som jag och/eller mina kunder har använt med goda resultat:

– En serie som jag gillar skarpt, som säljs på Hovbalans det är: Alla produkter från Red Horse, det är olika leror och en spray. Används enligt rekommendation på burkarna.

– Jodopax (spraya dagligen eller hovbad) ger ett RIKTIGT bra resultat på många strålar. Är nog det billigaste och bland det bästa tipset.

– Virkon S (kan sprayas dagligen men bäst resultat ger hovbad).

– Dry Feet, märke Cavalor (enligt flaskans rekommendation).

– Kopparsulfat i olika starka lösningar (svagare lösningar kan sprayas dagligen, starkare lösningar kan man ha på mer sällan beroende på styrka).

– Silvervatten (spraya dagligen eller hovbad lite mer sällan).

– Prob sur stråle (enligt burkens rekommendation).

– Sano gene (blanda enligt påsens rekommendation och spraya eller gör hovbad, även denna säljs på Hovbalans).

– Zinkpasta (smörj in).

– Äppelcidervinäger + vatten (gör fotbad).

– Natriumkloridlösning, 9 g salt till 1L vatten, att tvätta och bada hovarna i.

– Thrush Buster eller Rensa Strålen som den heter på svenska (mycket giftigt medel som bör undvikas om möjligt, men är ibland den enda möjligheten).

– Ibland är det inte bara bakterier utan även/eller svamp, då kan man prova att köpa ett medel mot vanlig fotsvamp till människa och behandla enligt bipacksedeln.

Tecken på röta är:

– Hovarna luktar apa när man kratsar ur hovarna.

– Strålarna är trånga och mittstrålfåran är ”stängd”, smal och djup (tecken på strålröta).

– När man kratsar ur hovarna så får man med sig svart ”gojs” som ser ut som svart lera, detta gojs luktar illa.

– Strålen är mjuk och svampig.

– Strålen är inte så stor till massan som den bör vara.

ALL röta bör behandlas på något sätt. Medlen ovan kan användas mot all typ av röta.

 

Tips!

Lär dig hur friska strålar ser ut, känns och luktar genom att trycka, känna och lukta på friska strålar. Friska strålar är släta och hårda, har inga hål eller sprickor och luktar inte mer än vad hästen gör i sin päls.

 

Kommentarer är stängda.